Víťaznú štúdiu rozvoja Tatier predložila spoločnosť VVMZ z Bratislavy

19.10.2005 Poprad

Vysoké Tatry 19. októbra (TASR) - Štúdia trvalo udržateľného rozvoja Vysokých Tatier z dielne bratislavskej spoločnosti VVMZ zvíťazila vo verejnej súťaži vyh...
Vysoké Tatry 19. októbra (TASR) - Štúdia trvalo udržateľného rozvoja Vysokých Tatier z dielne bratislavskej spoločnosti VVMZ zvíťazila vo verejnej súťaži vyhlásenej v apríli Vládnym výborom pre obnovu Tatier. Výsledky súťaže zverejnili dnes v Starom Smokovci.

Tajomník výboru Ivan Štefanec uviedol, že štúdie sa premietnu po mesačnom verejnom pripomienkovaní do konkrétnych dokumentov vrátane územných plánov samospráv. \"Očakávame, že v procese pripomienkovania príde verejnosť s novými námetmi a následne budeme môcť povedať, ktorým smerom sa budú Vysoké Tatry rozvíjať\". Vyzdvihol komplexnosť riešení, ktoré preferujú nie extenzívny, ale intenzívny rozvoj s dôrazom na skvalitnenie služieb v troch existujúcich strediskách Štrbské Pleso, Smokovec a Tatranská Lomnica.
Jedenásťčlenná porota na čele s primátorom Vysokých Tatier Jánom Mokošom priznala víťaznej štúdii takmer 84 percent z celkového počtu možných bodov. Druhá v poradí z dielne združenia architektov Ateliér Olympia v Bratislave dostala o 10 percent menej bodov.
Porota anonymne posudzovala dovedna tri súťažné štúdie. Tretia, ktorú vypracoval Ing. Arch. Ladislav Kmeť z Banskej Bystrice, potrebný počet bodov nezískala. Ako konštatoval primátor Mokoš, ak autor bude súhlasiť, niektoré z myšlienok štúdie zužitkujú pri tvorbe ďalších dokumentov.
Štúdie sú prístupné verejnosti v priestoroch Mestského úradu v Starom Smokovci a od štvrtka aj na internetovej stránke Vládneho výboru pre obnovu Vysokých Tatier. Verejné pripomienkovanie potrvá mesiac. Následne pripomienky zosumarizujú a štúdie predložia na konferencii 19. novembra, teda rok po kalamite.
Súčasťou štúdie je aj analýza finančných potrieb a ich zabezpečenia osobitne na roky 2007 - 2013. Štefanec doplnil, že ide o miliardy korún, pričom pôjde o združené zdroje vrátane európskych fondov. Víťazná štúdia získava dva milióny korún, druhá v poradí milión.
 

Vyberte región

mark